Theatervoorstelling De Stolp

In 1921 werden de dorpen van Amsterdam Landelijk Noord, Ransdorp, Holysloot, Schellingwoude, Zunderdorp en Durgerdam onderdeel van de stad. Dat gebeurde nadat het gebied geplaagd was door vele rampen. In 1916, was er de stormvloed vanuit de Zuiderzee, veel huizen raakten beschadigd of vernield. Er was honger ten gevolge van de overstroming en ten gevolge van WOI. Toen de bevolking al volledig uitgeput was eiste in 1918 de Spaanse griep zijn tol. Bewoners uit het dorp organiseerden
een handtekeningenactie, waarin het rijke Amsterdam gevraagd werd zich te ontfermen over Ransdorp. Het document werd door alle dorpelingen ondertekend. Amsterdam aarzelde, maar werd door de provincie onder druk gezet, wat in 1921 leidde tot de inlijving van de gemeente Ransdorp bij de grote stad Amsterdam.

Naar aanleiding van dit historische feit brengt stichting Waterland Projecten in de zomer van 2021 in samenwerking met de Friese theatermakers BUOG de voorstelling De Stolp, een komedie op locatie over de verhouding tussen stad en platteland. De titel verwijst zowel naar een stolpboerderij, het meest voorkomende boerderijtype in deze regio, als naar een stolp als glazen omhulsel, waaronder voorwerpen geplaatst kunnen worden die beschermd moeten worden (het Waterlandse aanzicht).De tekst is van Tjeerd Bischoff, er wordt gespeeld door een combinatie van amateurspelers/zangers met professionele acteurs, Dimme Treurniet, Harriet Stroet en Saskia Mees.

De muziek wordt gespeeld door de Waterlandse Harmonie en een koor. De muziek wordt geschreven door Thomas Geerts, liedteksten door Arno Smit. In 2016 maakte SWP met BUOG de voorstelling ‘Wie wind zaait’ ter herdenking van de overstromingsramp van 1916 in Waterland. Een ramp waarbij op Marken 16 doden vielen en die het gebied van de genoemde dorpen maandenlang onder zout water zette. De Stolp is het vervolg hierop, zoals de aansluiting bij Amsterdam het gevolg was van de watersnoodramp.

SPEELDATA BEKEND:

Speeldata zijn: 1 + 2 + 3 + 4 juli / 8 + 9 + 10 juli / 15 + 16 + 17 juli 2021, aanvang 20.00 uur. 

Speellocatie: weiland Bloemendalergouw 11 Ransdorp.

Verdere informatie kunt u vinden op:

https://de-stolp-amsterdam.nl/
https://www.facebook.com/DeStolpAmsterdam
https://www.instagram.com/de_stolp_amsterdam/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: