Buiksloterdijk 198, 200 en 220

Door: Frits Prior, Historisch Centrum Amsterdam Noord

Oorspronkelijk woonde Govert Schalk (1861) met zijn gezin op A35 (200) aan het Oosteinde van de Buiksloterdijk. Hij bewoonde het rechterdeel van het dubbele huis ten oosten van de passage. Op de foto uit 1910 (linksonder) drinkt hij zittend in de overtuin thee samen met zijn vrouw Anna Maria Paris (1862).
Govert was vernoemd naar zijn opa. Govert senior (1811-1875) werkte als onderaannemer onder andere aan het onderhoud van het Noordhollands kanaal. De familie Schalk bezat veel grond. Ze behoorden vanouds tot de welgestelden van het dorp.
Begin 20e eeuw verhuisden het gezin Schalk naar het huis ernaast, A37 (198). Dat is het huis waarvan de gevel iets uitsteekt. Op de foto rechtsonder staat dochter Eva Schalk (1890) voor het raam van A37 (198). Na het overlijden van haar ouders bleef ze daar wonen.
Er zijn veel interieurfoto’s van het huis uit ca. 1920. 

Govert Schalk en Anna Maria Paris, 1910.
Buiksloterdijk, ca. 1920.

Interieur van het gezin Schalk:

Eén opmerking over 'Buiksloterdijk 198, 200 en 220'

  1. hoe heeft Frits Prior het weer weten te vinden! Geweldig! Altijd leuk, een blik op Buiksloot, waar mijn oma werd geboren, is opgegroeid, trouwde en haar gezin stichtte, samen met mijn opa natuurlijk. Nostalgie van de bovenste beste plank. Bedankt.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: