De toren van Ransdorp

Door: Frits Prior, Historisch Centrum Amsterdam Noord

Ransdorp was al een plaats van betekenis in 1324. In de loop van de 15e eeuw ontwikkelde het zich tot een welvarend dorp, drijvend op handel, nijverheid en vooral scheepvaart. Men had toentertijd blijkbaar voldoende middelen om een prestigieuze toren te laten bouwen. De kerk was er al en de oudst bekende vermelding dateert uit 1373.

Ten tijde van de bouw van de toren was de kerk zo groot, dat het hele kerkplein erdoor in beslag werd genomen.
De toren van de kerk te Ransdorp werd in de late Middeleeuwen gebouwd: in ieder geval na 1502 en voor 1542. Uit een brief van Philips van Oostenrijk, Graaf van Holland uit 1502 aan Jacob Dirks, een inwoner van Ransdorp, blijkt dat de toenmalige kerk geen toren had. Hij schreef namelijk, dat indien de inwoners van Ransdorp een toren bij de kerk wilden bouwen, zij dit mochten doen op het land en erf van deze Jacob Dirks. In dezelfde brief kreeg Jacob Dirks vergunning om een brouwerij te bouwen. De bouwmeester van de toren was Mr. Jan Poyt. De bouwstijl is laatgotisch, de toren is gebouwd met bakstenen en zandstenen ornamenten.
In de loop van de eeuwen heeft de toren verschillende functies gehad: klokkentoren, entree naar de kerk, gevangenis, kluis en bergplaats van de brandspuit.

Als je de situatie van 1922 met die van nu vergelijkt, dan valt het op dat het glas-in-loodraam op de foto uit 1922 ontbreekt. Er was toen boven de deuren een blinde muur met een klein raam of een ventilatierooster. De toren van 32 meter hoogte kan beklommen worden en er worden tentoonstellingen georganiseerd.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: