Herinneringen aan V.V. Watergraafsmeer

Door: Wil Carton

V.V. Watergraafsmeer, circa 1915. Vrienden van Watergraafsmeer.

Mijn vader (overleden in 1976) vertelde mij, dat hij als Watergraafsmeerse Wakkerstraat-bewoner erbij geweest is, toen een groepje Meerbewoners omstreeks de jaarwisseling 1920-1921 een “begrafenisoptocht” organiseerden en symbolisch een doodkist met opschrift “Watergraafsmeer” ter aarde bestelden op een plek, die thans de Nobelweg heet, in het oplopende weggedeelte naar de Ringdijk tegenover de Schalkburgerstraat. Ook was hij bij de voetbalwedstrijd die het elftal van “Watergraafsmeer” toen in de competitie speelde met een behoefte aan plaatsvervangende geldingsdrang nu het grondgebied van hun gemeente werd ingepikt door Amsterdam. Toen “Watergraafsmeer” een penalty kreeg, durfde geen speler die te nemen, dus moest aanvoerder Jan Ouwehand het doen. Hij raapte de bemodderde bal op, trok zijn shirt omhoog en veegde de bal schoon op z’n blote buik.

Met z’n vollemaans-gezicht grijnzend legde hij de droge bal op de stip, beende hij achteruit en nam hij z’n korte aanloop: bham… goal! Tomeloos gejuich, versterkt door het geprangde gemoed: “Watergraafsmeer gaat nooit verloren”. Ikzelf ben nu 78 en ik heb in de jaren 50 en 60 die Jan Ouwehand nog dikwijls in de Linnaeusstraat zien lopen, toen leunend op een wandelstok, als ik naar m’n middelbare school fietste. Het vollemaansgezicht had hij nog steeds, heel geprononceerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: