Fons Baede

Ik ben Fons Baede (1940), geboren en getogen in de Watergraafsmeer. Ik sta hier voor mijn geboortehuis op het Linnaeushof 77 waar ik eerst met mijn ouders en mijn zusje woonde en later beneden tot mijn 27e een studentenkamer heb gehad. Wij woonden op de eerste verdieping en mijn moeder klaagde er altijd over dat er maar weinig licht naar binnen scheen terwijl er naast het raam een grote gevelsteen te zien is met een afbeelding van de zon erop!

Het Linnaeushof is gebouwd als een katholieke gemeenschap door de bekende architect Kropholler: een kerk, katholieke scholen, een klooster en, toen ik jong was, grotendeels katholieke bewoners. Ik ben zelf ook in deze kerk ‘De Martelaren van Gorkum’ gedoopt, nu beter bekend als de Hofkerk. Later ben ik in dezelfde kerk ook nog misdienaar geweest.

Het was een heerlijke buurt om op te groeien, knikkeren konden we in de goot, aangezien er nog geen auto’s waren. Mijn tante was non in het Clara Klooster aan de overkant. Ik heb hier op de Hof ook op de “bewaarschool” en de lagere school, de Lidwinaschool, gezeten. Ik herinner me dat de Watergraafsmeer nog veel weilanden en boerderijen had, die zijn natuurlijk bijna allemaal weg nu.

Aan de oorlogsperiode heb ik nog wel enkele herinneringen. Zo stond ik met mijn vader op Dolle Dinsdag 5 september 1944 op het Emmalandje, naast de Emmakerk aan de Middenweg, te kijken naar de Duitsers die in haast en paniek de stad verlieten, terug naar het oosten. Op 5 mei 1945 was ik nog net geen vijf jaar maar ik weet nog goed wat er toen gebeurde. Ik hoorde voor het eerst de klokken van de kerk luiden.

Bijna alle klokken waren tijdens de oorlog geroofd door de Duitsers om wapens van te maken, maar de pastoor van de Martelaren, pastoor Zoetmulder, had al vóór de oorlog geweigerd zijn klokken te laten registreren zodat de Duitsers niet wisten dat de Martelaren ook klokken had. Hij deed er alles aan ze te verstoppen, zo liet hij de toegang van de kerktoren dicht timmeren en hadden wij het geluk dat de klokken van buitenaf niet zichtbaar waren. Zo kon de bevrijding op 5 mei 1945 ingeluid worden. Ook herinner ik me nog de zegetocht van Churchill over de Middenweg, in mei 1946. In de Meer en op het Hof (zoals Watergraafsmeerders kortweg zeggen) voel ik me nog altijd thuis, ook al woon ik tegenwoordig elders in Amsterdam.

In de rubriek ‘Geboren en getogen’ spreken wij, van Open Monumentendag Amsterdam, met (oud)bewoners van de, in 1921 geannexeerde, buurgemeentes. De focus ligt op de herinneringen en ervaringen op te groeien in deze ‘nieuwe’ Amsterdamse buurten.

Eén opmerking over 'Fons Baede'

  1. Ik ben Ed Lensink, geboren (1947) in het OLVG en getogen in de Watergraafsmeer, en woonde drie huizen verderop, op no. 80. Mijn oudere broer Louis was bevriend met Fons.
    Hoewel iets jonger deel ik veel herinneringen: de rust, het knikkeren in de goot, de Lidwinaschool. Maar ik herinner me ook nog ‘het poortje’, waar ik vaak door liep op weg naar vriendjes aan de andere kant van de Linnaeusparkweg. Wij woonden in een bovenhuis en bij het maken van mijn huiswerk staarde ik vaak naar de schitterende pastorietuin. Tenslotte: mijn eerste jazzplaatjes (EP en LP) leende ik van Fons.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: