Bob Maas 

Ik ben Bob Maas (1968) en ik ben geboren en getogen in een stukje Amsterdam dat tot 1896 enkele meters over grens in Nieuwer-Amstel lag. Ik sta hier voor het huis waar ik 5 dagen na mijn geboorte kwam wonen op de Van Ostadestraat 117.

We woonden op de beletage met alleen een voorkamer en een achterkamer. In de voorkamer stond een opklapbed waar mijn ouders in sliepen en in de achterkamer sliepen mijn broer en ik. Het was een drukke straat met veel auto’s. Kinderen kregen daarom niet echt de kans om veilig in de straat te spelen of te fietsen. Mijn broer en ik deden daarom alles lopend. Zo ontdekten we de stad. We liepen in vakanties helemaal naar Zuidoost dat toen nog deels in aanbouw was en weer terug of we gingen naar een museum om daar soms dagen rond te dolen tot we dachten alles te hebben gezien en en elk bordje hadden gelezen.

Het was echt een arbeiderswijk, waar buurtbewoners elkaar veel ontmoetten op straat en in de buurt. Helaas verhuisden veel families in die tijd naar grotere, nieuwere en vooral betere woningen in Nieuw-West, Noord, Almere, Purmerend en dergelijke. Als kind was dat lastig, want vriendjes en vriendinnetjes met wie je een band had verdwenen uit je leven. 

Beneden ons woonde een heel oude dame, mevrouw Schat. Zij wilde nooit aan iemand vertellen hoe oud ze was. Maar toevallig was mijn moeder bij haar toen voor haar honderdste verjaardag het stadhuis opbelde. De burgemeester wilde graag langskomen. Mevrouw Schat antwoordde daarop prompt: “Al komt de koningin! Ik heb mijn verjaardag nooit gevierd en doe dat nu ook niet! Goedemiddag.” En hing op. 

In de rubriek ‘Geboren en getogen’ spreken wij, van Open Monumentendag Amsterdam, met (oud)bewoners van de, in 1921 geannexeerde, buurgemeentes. De focus ligt op de herinneringen over hoe het was om op te groeien in deze ‘nieuwe’ Amsterdamse buurten. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: