Home

Op 1 januari 1921 werd Amsterdam vier keer zo groot. De stad annexeerde die dag de gemeenten Nieuwendam, Ransdorp, Watergraafsmeer, Sloten en Buiksloot. Amsterdam, tot dan alleen het gele stuk op de kaart, kreeg nu alle gekleurde gebieden erbij. In één klap telde de stad 35481 nieuwe inwoners.

Open Monumentendag Amsterdam legt in 2021 de focus op deze geannexeerde gemeentes, met het thema Buiten Buurten. Om dit jaar extra speciaal te maken zijn voorafgaand aan het monumentenweekend op 11 en 12 september vier kleine edities gemaakt. Elke maand werd telkens één buurt in het zonnetje gezet. De fiets- en wandelroutes zijn een leuke en mooie manier om de buurgemeentes te leren kennen. Er zijn downloadbare folders gemaakt van routes door Nieuwer-Amstel, Noord, Sloten en Watergraafsmeer. Deze kaart van Amsterdam toont de vier routes. Zie voor meer informatie de pagina’s hieronder.

Nieuwer-Amstel

Mei 2021

Noord

Juni 2021

Sloten

Juli 2021

Watergraafsmeer

Augustus 2021

In 2021 is het 100 jaar geleden dat Amsterdam nieuwe grenzen kreeg. Vooral voor de geannexeerde gemeentes en hun inwoners had dit zeer ingrijpende, nog altijd voelbare gevolgen. Historisch tijdschrift Ons Amsterdam heeft deze gebeurtenis herdacht met een speciaal themanummer, dat december 2020 verscheen. Samen met een elftal cultuurhistorische partners stelde het bovendien deze website samen waar u de mooiste annexatie-verhalen en beelden kunt ontdekken. Niet alle gemeenten lieten zich namelijk zomaar overnemen: verraderlijke wethouders, koppige burgemeesters en ruziënde raadsleden drukten allemaal hun stempel op het annexatie-proces.

Foto’s thenandnowamsterdamNieuwste berichten:

Podcasts Ons Amsterdam

In de eerste twee Ons Amsterdam-Podcasts gaan we in gesprek met Harmen Betlehem uit Watergraafsmeer en Willem van der Laan uit Sloten die de annexaties aan den lijve hebben meegemaakt. Lees verder.

Herinneringen van Piet Kooij aan Nieuwendam

“Mijn vader werkte bij de NDSM-werf en mijn moeder bij de bank en nam daarvoor het bootje van Café ’t Sluisje naar Centraal Station. Maar zoals dat ging in die tijd moest mijn moeder stoppen met haar werk toen zij met mijn vader trouwde. Het tuindorp was een heerlijke plek om op te groeien.” Lees het hele verhaal.

Bob Maas blikt terug op zijn tijd in de Van Ostadestraat 

“Het was een drukke straat met veel auto’s. Kinderen kregen daarom niet echt de kans om veilig in de straat te spelen of te fietsen. Mijn broer en ik deden daarom alles lopend. Zo ontdekte we de stad.Lees het hele verhaal.

Hans Jekel over zijn jeugd in Nieuwer-Amstel

“Er waren veel verschillende geloofsovertuigingen in de buurt; bij ons op de trap bezorgden wel drie melkboeren, ieder voor zijn eigen geloofsovertuiging. Helaas is van mijn kleuterschool, de kerk en geboortehuis niks meer over.” Lees het hele verhaal.

Ons Amsterdam

Het decembernummer 2020 van Ons Amsterdam stond in het teken van de annexaties van 1921. U kunt het nog altijd bestellen: lees over de verrader van Sloten, over de koppige socialist Floor Wibaut en het ‘wilde gemeenteraadslid’ van Watergraafsmeer. Geïnteresseerd in meer? Tien keer per jaar verschijnt er een nieuw nummer vol fascinerende verhalen over de Amsterdamse geschiedenis.